Tuesday, 27 December 2016

Dilema Mekap dan Wudhuk

Dilemma seorang wanita..

Wanita dengan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Dah menjadi lumrah. Tak kisah lah wanita itu tak suka mekap atau tak, namun naluri wanita yang ingin sentiasa cantik memang ada. Cantik juga tak semestinya dengan mekap, cantik dengan bahan semulajadi pun dikira kecantikan...kannn..

Zaman kini, banyak produk mekap yang dikatakan mesra wudhuk dan mesra solat.

Namun, kefahaman kita macamana terhadap dua jenis mekap ini.

Menjadi dilemma kan...ala, tak payahlah mekap..kena cuci sebersihnya..nanti nak solat pun susah..

Kena ingat ye, Islam ini tidak membebankan...Islam ini agama cukup indah...cuma, kita yang perlu faham dan belajar sebaik mungkin.



Apakah yang dimaksudkan dengan MESRA WUDHUK dan MESRA SOLAT?

Ini yang saya screenshot dari status seorang Ustazah. Ada persoalan berkaitan wanita memang saya merujuk pada beliau. Boleh follow beliau Ustazah Ani

Mesra Wudhuk

Telus air

Mesra Solat

Halal, bersih dan suci tiada najis









Namun, yang menjadi persoalan...adakah dengan memakai produk Mesra Wudhuk kita tidak perlu tanggalkan untuk ambil wudhuk?

Apa yang saya faham berdasarkan penerangan Ustazah, walaupun dengan memakai produk yang dikatakan Mesra Wudhuk, WAJIB untuk kita tanggalkan sebelum mengambil wudhuk sebersihnya. Jika kita mengambil terus wudhuk tanpa menanggalkan nya, dibimbangi air wudhuk itu air musta'mal dan air wudhuk tidak telus pada kulit. Dan wudhuk kita tidak sah.

Cara kita tanggalkan mekap boleh kita guna make up remover kerana remover tersebut ada minyak khas yang membantu membersihkan keseluruhan bekas mekap ataupun kita perlu mencuci berkali-kali muka untuk kita tanggalkan mekap.

Disyorkan mereka yang suka bermekap ini, wajib BAWA ke mana-mana make up remover.

Best juga ye belajar tentang ilmu Thoharah ini. Mengimbau kembali masa darjah 2-3 dulu belajar tentang hukum hakam air ini.

Terima kasih atas penerangan Ustazah, kita pun lebih jelas dan faham.

Dan semoga dengan ilmu ini, tidak ada lagi bekas-bekas bedak,gincu, foundation yang melekat di telekung-telekung yang disediakan di surau/ Masjid seluruh Malaysia. Kita pun mendapat pahala juga kerana meringankan kerja pembersih masjid.

.
.
.

Mencari make up remover yang Halal, Selamat, Berkesan dan Jimat?


Shaklee mempunyai rangkaian Nutriwhite salah satunya produk mekap remover.

Dihasilkan dari tunas pokok bic, yang bertindak lembut menyingkirkan sel kulit mati secara menyeluruh tanpa merosakkan kulit sekaligus menanggalkan kesan mekap dengan mudah

Ditambah dengan Aloe supaya pengguna berasa segar dan kulit terasa tegang sesudah muka dicuci.

Sangat menjimatkan kerana satu tiub make up remover ini boleh bertahan sehingga lebih 6 bulan penggunaan.

Ianya Halal kerana Shaklee mendapat pengiktirafan sijil Halal Malaysia dan ISA dan juga  mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Testimoni dari pengguna NW  makeup remover...mudahkan

Dapatkan Make up Remover Shaklee dan konsultansi secara PERCUMA dari saya:


Nurul Fatin Adiana
0137131476
ID : 1123860
Pengedar Shaklee Putrajaya
Pengeposan Seluruh Malaysia


**** Produk Shaklee bukanbertujuan mengdiagnos, merawat dan menyembuhkan atau merawat mana-mana penyakit.

Nak jana income 3-5 angka, boleh hubungi saya ye !

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya












1 comment:

♥ Copyright © Nurul Fatin Adiana | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger